Barbour – en brittisk klassiker

barbour

Barbour – en brittisk klassiker

1894 i den lilla hamnstaden South Shields i nordöstra England, upptäckte skotten John Barbour att det fanns ett behov av vattenavstötande och slitstarka ytterplagg bland seglarna och fiskarna i hamnen. Tidigare hade de använt stela och obekväma jackor som täcktes med tjära och fiskolja för att tåla klimatet, men John Barbour använde tekniken att impregnera bomullen med vax eller olja, vilket innebar en mjukare och mer bekväm jacka med samma vattenavstötningsförmåga, och en längre hållbarhet.

John började sälja sina ytterplagg till arbetarna i den växande hamnen, och varumärket Barbour var fött. Senare tog hans son över affärerna och än idag är Barbour ett familjeföretag som fortfarande sköter en del av sin produktion i lilla South Side.

Att Barbour ofta förknippas med jakt och fiske känner nog många igen. Men Barbour har också ett hjärta som klappar för motorcyklar. Redan 1908 tillverkades ett ställ anpassat för motorcykelåkning, men det var 1936 som linjen Barbour International lanserades och den första bikerjackan gjorde entré. Snart klädde sig motorcykeleliten enbart i Barbour International och amerikanska actionhjälten Steve McQueen blev ett ikoniskt ansikte utåt för linjen. Idag är bikerjackorna, precis som andra ytterplagg från Barbour, fortfarande tidlösa, klassiska och i lika hög kvalité som de alltid har varit.

Din Barbourjacka är en investering som håller mot regn och vind år efter år, så länge du tar hand om den. Instruktioner på hur du kan vaxa om din jacka får du här.