Sail Racing – passion, funktion och innovation

Sail Racing – passion, funktion och innovation


Pondus Lexington

Sail Racing är det svenska varumärket som bildades 1977 av en grupp entusiastiska seglare. Drivkraften var den starka passionen för segling och den gemensamma strävan efter att skapa seglingsprodukter som kunde möta deras tuffa krav ute till havs. Resultatet blev tekniskt avancerade plagg, med en funktionalitet och innovation utöver det vanliga. Vi pratade med Lars Bolin, marknadschef på Sail Racing för att få veta lite mer.
Pondus Lexington

På vilket sätt är innovationen utöver det vanliga?

Sail Racing har genom åren utrustat ett flertal professionella seglarteam och samarbetar idag bland annat med America’s Cup – världens snabbaste och mest spektakulära tävling inom seglingssporten. Dessa samarbeten innebär att varumärket skapar en plattform för produktutveckling, där seglarna själva är med och påverkar hur den framtida utvecklingen av plaggen ska se ut. Kraven på dagens seglare är också långt högre än förr. Nu är det kolfiber-katamaraner som utan problem når farter upp mot 50 knop där seglarna måste ha en mycket bra fysik. Vi kallar dom istället för atleter.

Hur viktigt är det seglarna får vara med och påverka?

– Det är viktigt för våra atleter att produkten ser bra ut och inte bara är funktionell, det har vi lärt oss i alla de större projekten där vi varit partner. Känner teamen att de är klädda med en rätt och snygg utrustning, så presterar de också bättre.

Men passar Sail Racings produkter mest för seglare eller hur ser målgruppen ut?

– Vi jobbar idag mot en fokusgrupp som är seglare på professionell nivå, detta för att hela tiden utgå från största möjliga krav i vår produktutveckling. Sedan tar vi också fram en sportswear/casual-kollektion där vissa element, detaljer och funktioner är hämtade från de tekniska plaggen. Den kollektionen blir automatiskt mer konsumentriktad och funkar utmärkt för andra aktiviteter än just bara segling.

Har du något personligt favoritplagg från Sail Racing som man inte borde missa?

På den lite mer tekniska delen så gillar jag plaggen i ”Link Technology” – en serie skalplagg i Gore-Tex som kan kombineras med fleece eller lättare dunjacka. I casual-kollektionen är jag väldigt förtjust i alla våra skjortor, en klockren modell som börjat ta för sig bra ute i butik. Jag har alla färger i garderoben…